De techniek achter Flipping the Classroom

Hoewel het pedagogisch-didactische model voor het implementeren van Flipping the Classroom vele malen belangrijker is dan het technische onderdeel (lees: het maken van filmpjes), blijkt in de praktijk juist dat laatste collega’s ervan te weerhouden om bezig te gaan met deze manier van onderwijs.

Hieronder staat een groot aantal programma’s die kunnen ondersteunen bij het maken van dergelijke filmpjes. Deze lijst is zeker niet onuitputtelijk! Daarnaast is hier bewust gekozen om niet een handleiding te maken voor elk van de programma’s. Op YouTube staan voor de meeste van deze programma’s heldere instructiefilmpjes.

Voor het maken van filmpjes heb je een computer of tablet nodig, met de mogelijkheid tot screencasting: het opnemen van het scherm. Daarnaast, en misschien nog wel veel belangrijker, de mogelijkheid om je stem op te nemen. Dit laatste wordt nogal onderschat. Toch is het zo dat een goed filmpje met slecht geluid niet het gewenste effect heeft. Overigens is goed geluid niet per definitie afkomstig van een dure microfoon, maar meer van een goede omgeving.

Windows

Screencasting:
Screenbird (webbased) zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Aan de gratis versie zitten wat beperkingen, maar dat geldt eigenlijk voor alle freeware alternatieven.
Screencast-O-Matic (webbased)
Active Presenter
Hypercam
Jing (ontwikkeling is gestopt, maar werkt nog wel)
Screenpresso
Camtasia (verreweg het beste pakket, maar daar moet je dan ook voor fors voor betalen)
Knovio (maak van bestaande Powerpoint-presentaties een video)

Bewerking:
Quicktime (gratis)
Windows Movie Maker (gratis)
Pinnacle (betaald)
Premiere (betaald)

Apple

Screencasting:
Screenbird (webbased)
Quicktime
Screenflow (zeer uitgebreid, maar ook duur: €80)

Bewerking:
iMovie

In principe zijn Macs standaard uitgerust met Quicktime en iMovie en kan je dus zo aan de slag. Dat heeft vooral te maken met Apple’s onderwijsdoelstellingen (ACOT2), waarbij zij vanaf hun oprichting sterk hebben ingezet op het onderwijs.

iPad

Screencasting:
Educreations (gratis)
Show me (gratis)
Explain Everything (€2,99)

Bewerking
iMovie

De meeste software biedt de mogelijkheid om rechtstreeks te delen op YouTube. Voor dat laatste heb je wel een gratis Google-account nodig.

Geef een reactie

*