Tagging/labeling

tag-1

Wat is het?
Tagging of labeling is het toevoegen van een aantal steekwoorden bij een tekst of afbeelding. Hierdoor worden deze makkelijker te herkennen door zoekmachines. Eigenlijk is tagging omgekeerd zoeken. Waarbij de leerlingen in een zoekmachine invoeren wat ze willen vinden, geven ze nu aan hoe de informatie dient te worden gevonden.

Wat kan ik ermee?
Met tagging dwing je leerlingen tot het maken van keuzes. Zo kan je het aantal steekwoorden dat je gebruikt beperken. Welke steekwoorden ga je dan gebruiken? Overigens kan deze opdracht ook zonder ICT worden gedaan, maar het is realistischer om wel te gebruiken. Dit omdat in veel werkvelden het juist labellen van informatie meestal via ICT gaat.

Bij de meeste foto-uploaddiensten op internet moet, bij het uploaden van foto’s, een aantal tags worden toegevoegd. De leerlingen kunnen foto’s die ze hebben gemaakt bij een bepaald onderwerp (of excursie) uploaden en dan per foto de juiste (vooraf afgesproken hoeveelheid) tags toevoegen. Vooraf kan tevens worden afgesproken waarop getagd wordt: onderwerp, kleur, thema, periode enz.

Wat heb ik nodig?
Een account op een foto-uploaddienst als Flickr.com.
Eventueel een app om foto’s te uploaden naar Flickr.com. Meer van deze apps zijn te vinden in o.a. de iTunes Appstore.

Niveau
Beginnend en gemiddeld

Lesfase
Beginfase

Digitale taxonomie van Bloom
Begrijpen

Reageren uitgeschakeld.