Screencast

scarlettfe1

Wat is het?
Een screencast is het maken van een opnamen van het bureaublad van een computer of ander device. Tijdens deze opnamen kan je bewegingen laten zien die met de muis worden gemaakt, maar ook een begeleidende, gesproken instructie toevoegen. Screencasts worden veel gebruikt om een handleiding bij een programma te maken. Omdat een handeling wordt voorgedaan is het vaak sneller duidelijk dan het doornemen van een geschreven handleiding. Een screencast is vaak kort, zo’n 2-4 minuten.

Wat kan ik ermee?
Als docent kan je met gesproken woord presentaties begeleiden en deze online plaatsen via bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Presentaties worden daardoor minder statisch en onduidelijk: een powerpoint zomaar online zetten is immers alleen interessant voor iemand die daadwerkelijk de presentatie heeft gezien.

Het voordoen van een handeling op de computer kan echter ook door de leerlingen worden gedaan, bijvoorbeeld bij programmeren, bij een practicum of de uitleg bij een wiskundige formule

Wat heb ik nodig?
Computer of ander device
Screencast-software of app. Deze zijn meestal niet gratis en kunnen zelfs behoorlijk prijzig zijn!
Bij publiceren: account bij Vimeo of YouTube

Niveau
Gemiddeld

Lesfase
Beginfase, eindfase

Digitale taxonomie van Bloom
Begrijpen, toepassen, creƫren

Reageren uitgeschakeld.