QR

img.php

Wat is het?
QR staat voor Quick Response en is in opdracht van Toyota bedacht om een eenvoudige manier te vinden voor het identificeren van hun onderdelen. Tegenwoordig kom je de codes vrijwel overal tegen: tijdschriften, affiches en verpakkingen. Door met een QR-lezer (bijvoorbeeld op een smartphone of iPad) de codes te scannen wordt er informatie zichtbaar. Hierbij valt te denken aan een adres, internetpagina, tekstbericht of emailadres. Dit bespaart de tijd van het intypen. De codes kunnen eenvoudig zelf gegenereerd worden via websites of apps.

Wat kan ik ermee?
In de les kan je allerlei leuke dingen doen met QR-codes. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bij posters, afbeeldingen of voorwerpen in je klas een QR-code te zetten die extra informatie geeft. De leerlingen kunnen deze informatie tot zich nemen als extraatje bij de les of verwerken bij een opdracht.

Een andere mogelijkheid is om deze codes als speur- of wandeltocht door de school of omgeving uit te zetten en hieraan een opdracht te koppelen. Dit kan de leraar doen, maar uiteraard ook de leerlingen.

Een derde mogelijkheid is om op deze manier het huiswerk op te geven, via een digibord of beeldscherm, zodat deze automatisch in de agenda’s van de leerlingen komt te staan.

Wat heb ik nodig?
Een QR-code generator. Deze is hier te vinden. Of als app via de iTunes-store
Een QR-code reader. Dergelijke readers zijn ruim vertegenwoordigd in de iTunes-store of andere app-stores
Een smartphone of ander device die in staat is om deze codes te lezen. Hiervoor is in ieder geval een camera noodzakelijk

Niveau
Beginnend

Lesfase
Begin-, midden- en/of eindfase

Digitale taxonomie van Bloom
Onthouden, begrijpen, toepassen

Reageren uitgeschakeld.